Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: mediafax
Anul şi data apariţiei: 27.10.2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Medicii acuză românii că aduc tuberculoză în Italia
Acces online: https://www.mediafax.ro/externe/medicii-acuza-romanii-ca-aduc-tuberculoza-in-italia-3380311


Medicii italieni sunt îngrijoraţi de reapariţia tuberculozei, afirmând că boala este adusă în Italia în principal de imigranţii din România, ca urmare a liberalizării circulaţiei în spaţiul Uniunii Europene.

"Tuberculoza nu a dispărut; revine în Italia dinspre Est, după deschiderea frontierelor Uniunii Europene", avertizează medicii italieni specialişti în boli interne, reuniţi la Genova pentru congresul naţional, relatează Corriere della Sera în ediţia electronică.

 

"Nu este cazul să intrăm în panică", subliniază specialiştii din Italia, recomandând autorităţilor să dea dovadă de "prudenţă" şi să le facă analize imigranţilor suspectaţi de această boală. "Numărul cazurilor de tuberculoză nu se diminuează, sursele fiind imigranţii din Europa de Est", explică medicii italieni.

 

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (ISTAT), în Italia există în prezent 4.500 de cazuri înregistrate şi alte aproximativ 1.500 nedeclarate.

 

"Din datele pe care le deţinem, 50 la sută dintre cazurile noi se înregistrează în rândul imigranţilor, în special al celor est-europeni", afirmă Luigi Ruffo Codecasa, reprezentantul Centrului pentru combaterea tuberculozei din Milano.

 

Experţii italieni avertizează că situaţia cea mai dificilă este în România, unde, potrivit lor, există 50 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori. Alte ţări considerate ca reprezentând riscuri din acest punct de vedere sunt Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria.

 

Medicii italieni cred că este imposibil să fie verificaţi sau vaccinaţi toţi imigranţii şi propun efectuarea de analize doar în cazul străinilor care prezintă un risc important, subliniind că sunt pregătiţi să colaboreze cu instituţiile statului pentru verificarea stării de sănătate a imigranţilor din principalele oraşe italiene.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.